Marcaje noi și refacere marcaje în M-ții Făgărașului, zona Bârcaciu - Puha

În urma succesului promovării mişcării “Potecătorilor” de pe Facebook, a fost propusă organizarea unei activități de remarcare şi marcare a unor trasee turistice în Făgăraş, în zona Poiana Neamţului – Bârcaciu – refugiul Scara. Inițiativa a venit din partea cabanei Bârcaciu, a Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu și a Asociației Ecouri Verzi.

Au fost 24 de voluntari care au răspuns „Prezent” la această acţiune, atât membri “Ecouri Verzi”, cât şi alţi voluntari, iubitori de munte, din toată ţara: Oradea, Cluj, Mediaş, Sibiu, Racoviţă, Bucureşti, Constanţa. Astfel, în dimineaţa zilei de sâmbătă, 18 august 2012, ne-am întâlnit la Cabana Poaina Neamţului, de la poalele Munţilor Făgăraş. Ajutaţi cu transportul bagajelor de cabanierul de la Bârcaciu, cu măgăruşii lui, am urcat către cabană, transportând cu brațele şi patru stâlpi metalici care urmau să fie vopsiţi şi instalați pe munte pe noul traseu de la cabana Bârcaciu la şaua Scara, în creasta principală a Munților Făgărașului.

 

În paralel, s-a demarat şi acţiunea de refacere integrală a marcajului cruce roșie de la Cabana Poiana Neamţului la Cabana Bârcaciu. De sâmbătă şi până miercuri, fiecare a contribuit mai mult sau mai puţin, după putere sau disponibilitate, reuşindu-se ca miercuri la amiază să se finalizeze remarcarea integrală a potecii de la Poiana Neamţului până sus la cabană.

Pentru cealaltă potecă, cea nouă, marcată cu crucea galbenă, ne-am împărţit pe echipe, în funcţie de preferinţe şi disponibilităţi: unii defrişau vegetaţia crescută în zona potecii şi a locurilor unde se vor aplica marcajele, alţii vopseau marcajele şi sâlpii, alţii cărau bolovani şi construiau momâile pe care se aplicau ulterior marcajele turistice. Am construit o nouă potecă de circa 6,1 km lungime, care pleacă de la Cabana Bârcaciu, pe o porţiune comună cu traseul marcat cu punct roşu care duce la Cabana Negoiu, până la Drumul Tunurilor. De aici, noua potecă urcă catre platoul Scărișoara, unde întâlnește traseul marcat cu cruce roșie ce urcă pieptiş de la Bârcaciu. Continuă pe platou, având o porţiune comună cu traseul marcate cu crucea roşie. Înainte de a începe urcușul spre vârful Scara, cele două trasee se despart, poteca nostră continuând printr-o coborâre ușoară în căldarea Puha spre şaua Puha. În această zonă marcajele s-au aplicat pe momâi construite din bolovani. Din șaua Puha, poteca nouă întâlnește un alt traseu, marcat cu cruce albastră, cu care se însoțește pentru o scurtă perioadă, până în şaua Scara. Aici ambele trasee sunt la capăt, ajungând la intersecţia cu traseul marcat cu bandă roşie, care străbate întreaga creasta a Făgăraşilor. De aici suntem aproape de cele două refugii Scara. Cel vechi este inutilizabil, însă cel nou se poate folosi.

Cât am lucrat la potecă nouă, nu am marcat doar cu cruce galbenă, ci am refăcut şi marcajul punctul roşu, pe portiunea în care aceste două trasee sunt comune. S-au cărat patru stalpi metalici din Poiana Neamtului - 750m altitudine până la cabana Bârcaciu. Aici stâlpii s-au vopsit cu grund şi ulterior în segmente alternative negru - alb. După ce s-au uscat, stâlpii grei, metalici, au fost transportați cu brațele pe întregul traseu împreună cu 16 sageţi indicatoare şi o placă indicatoare. Cel mai îndepărtat dintre stâlpi a fost instalat la 2150 m altitudine, cărându-se şi ciment, nisip, apă pentru a se fixa cu beton în gropi. De asemenea au fost recondiţionaţi alţi 2 stâlpi de pe traseu, s-a defrişat vegetaţia de pe poteci, s-au confecţionat din bolovani peste 30 de zeci de momâi şi s-au aplicat sute de semne cu cruce galbenă, cruce roşie si punct roşu pe copaci, stânci şi momâi. A fost o acţiune reuşită a membrilor de la „Ecouri Verzi” şi a voluntarilor participanţi, cu toţii transformându-ne în „potecători” în acele zile. Atmosfera a fost caldă, degajată, astfel că unii voluntari au devenit membrii activi ai Asociației Ecouri Verzi.

 

 

Mai multe fotografii se pot vedea în albumele de pe Facebook ale participanților: Asociatia Ecouri Verzi, Alina Chiriac, Carmen Marcu, Gabor Csipkes, Segiu Babei.

Ultima actualizare (Miercuri, 08 Mai 2013 18:02)

 

Coaliţia pentru Mediu
Asociația de Ecoturism din România
Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală
Coaliţia ONG Natura 2000 România
CEEweb for Biodiversity
Youth and Environment Europe
Carpathian EcoRegion Initiative
Grupul de lucru petru Turism Sustenabil al Convenţiei Carpatice
Cora Cluj-Napoca / Cora Lujerului București
Cabana Bârcaciu
Atta
eMont
Nootka
Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu
Clubul Montan Apuseni
Fundaţia Potaissa
Techsoup România
Serviciul Public Județean Salvamont Alba
Am avut -531645- vizitatori. Multumim!