Să știi mai multe, să fii mai bun!

A fost luni, 1 Aprilie 2013. Nu vă speriați, nu a fost păcăleală, a fost pe bune! La Hipermarketul Cora a început săptămâna dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun!”. În acest context Asociația Ecouri Verzi, a organizat secțiunea Aventuri în Natură, în spațiul verde, din parcarea hipermarketului.

În ciuda faptului că cerul era încărcat cu nori cenușii și mohorât, un vânticel tăios sufla din când în când și uneori câteva picături mari și reci de ploaie ne necăjeau, parcarea de la Cora a început să se anime și să răsune de strigătele vesele ale copiilor, nerăbdători să-și arate cunoștințele în timpul probelor.

La linia de start s-au prezentat echipele școlilor Gerge Coșbuc, Gheorghe Șincai, Emil Isac, Liceul Tehnologic pentru Deficienți de Auz, Școala Sânpaul, Liceul de Informatică și Mihai Eminescu, având denumiri interesante precum : Sabia cu Lunetă, Albinele Vesele, Albinele Harnice, Pisicile Sălbatice, Câinii Sportivi, Ecologiștii.

Cronometrul a pornit, iar copiii au pășit în tărâmul de poveste – Aventuri în Natură. Urmărind cărarea, au trebuit să descopere marcajele formate din bilețele și să rețină enunțul scris pe acestea. Și, ca-n orice poveste, cărarea a fost presărată cu încercări. Așa că, la pâlcul de copaci cu scoarță albă, echipele au înfruntat prima probă: Cine este Intrusul? Fiecare copil primește puncte identificând animale, descoperind relația hrană-animal și, bineînțeles, descoperind intrusul. :)

La măsuța roșie, echipele și-au măsurat puterile, în cadrul probei „Jocul Memoriei”. Copiii, cu mânuțele parcă tremurând de emoție, unii nehotărâți, alții concentrați și hotărâți să observe și să descopere cât mai multe din misterioasele perechi, ce se ascundeau sub paharele verzi, se bucurau și țopăiau fericiți când reușeau să descopere câte o pereche, acumulând astfel puncte.

La pâlcul de sălcii, îi aștepta jocul „Fă Legătura”, în cadrul căruia, copiii au trebuit să colaboreze și să așeze în ordine logică, trei seturi, a câte cinci imagini fiecare, explicând în câteva cuvinte înșiruirea aleasă, obținând astfel puncte prețioase. Probele au solicitat atenția, memoria, gândirea și spiritul de echipă al participanților.Apăsăm butonul de stop a cronometrului și copiii nerăbdători așteaptă să primească rezultatul. Unii erau mai preocupați de ceea ce au făcut ceilalți, alții ar mai fi refăcut încă o dată aventura, însă ploaia și programul care era la final ne obligă să încheiem ziua.

Competiția s-a desfăsurat în acest fel timp de trei zile, participând un număr 18 de echipe formate din aproximativ 240 de copii. Dintre acestea, nouă echipe, cele mai bune s-au calificat în finală. În a treia si a patra zi ne-am mutat înăuntru. Prea multă ploaie, prea multă umezeală pentru copii.

Marea finală a avut loc în 4 aprilie. Cu toate că ploaia a fost insistentă, iar soarele s-a ascuns șăgalnic printre nori, finaliştii s-au prezentat la linia de start. S-au organizat 2 finale: una destinată claselor 0, I, II și cealaltă destinată claselor III şi IV. Copiii nerăbdători, agitaţi, emotionaţi, unii plini de speranţă şi încrezători în forţele proprii, alţii mai puţin încrezători, dar totuşi susţinuţi de colegii de echipă, au păşit linia startului pe tărâmul Aventurilor în Natură, unde au încercat să acumuleze cât mai multe din preţioasele puncte, din probele „Jocul Memoriei” şi “Fă Legătura”.

Ne apropiem de final, devenim si vedete TV pentru că a venit televiziunea să ia interviu copiilor. Aceștia au aşteptat cu sufletul la gură decernarea premiilor. Învingătorii aproape ne-au asurzit cu strigătele de bucurie, s-au îmbrăţişat călduros şi au ţopăit fericiţi, în timp ce lacrimi mari au inundat ochişorii sau chiar s-au rostogolit pe obrajii încinşi de emoţie ai celor ce au luat doar menţiune. Dar toti participanţii au plecat acasă cu experienţa interesantă şi plăcută.

Le mulţumim tuturor pentru participare!

Am primit si noi Diploma de Participare pe care o afisam cu mandrie :)

Ultima actualizare (Duminică, 07 Aprilie 2013 05:50)

 

Coaliţia pentru Mediu
Asociația de Ecoturism din România
Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală
Coaliţia ONG Natura 2000 România
CEEweb for Biodiversity
Youth and Environment Europe
Carpathian EcoRegion Initiative
Grupul de lucru petru Turism Sustenabil al Convenţiei Carpatice
Cora Cluj-Napoca / Cora Lujerului București
Cabana Bârcaciu
Atta
eMont
Nootka
Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu
Clubul Montan Apuseni
Fundaţia Potaissa
Techsoup România
Serviciul Public Județean Salvamont Alba
Am avut -515935- vizitatori. Multumim!