Marcaje în Munţii Făgăraşului, zona cabana Bârcaciu - lacul Avrig

Este povestea remarcării a două trasee de acces în creasta principală a Munților Făgărașului, de la cabana Bârcaciu.

În august 2008 clubul nostru a finalizat seria de acţiuni de curăţare a zonei lacului Avrig şi de evacuare din munte a deşeurilor strânse în cele 12 gropi de gunoi de acolo. Au fost mai multe ture în care colegii noştri au muncit din greu, în clima schimbătoare de la 2.000 de metri altitudine, au împărţit pliante turiştilor care au trecut prin zonă pentru conştientizarea problemelor de mediu în zonele montane (pe câţiva dintre aceştia i-au convins chiar să li se alăture) şi au cărat în spate saci grei cu deşeuri până la cabana Bârcaciu (o oră și jumătate de mers de la lacul Avrig) şi de la cabană până la capătul drumului forestier de pe valea Avrigului, la pensiunea Poiana Neamţului (încă o oră și jumătate de mers). Urcușul înapoi la tabără durează în jur de șase ore. Un articol despre Eco Avrig găsiţi aici.

Pentru că zona lacului Avrig este foarte frumoasă şi merită mai multă atenţie din partea turiştilor ne-am gândit să refacem şi marcajele celor două trasee care urcă de la cabana Bărcaciu spre creasta principală a Făgăraşului: cruce roşie, pe muchia Bârcaciu până la sud-vest de vârful Scara, aproape de şaua de est a Gârbovei şi punctul albastru prin valea Avrigelului până la lacul Avrig. De asemenea, ne-am propus împrospătarea marcajului bandă roşie de pe creasta principală între punctele de ieşire în creastă a celor două trasee (sub vârful Scara – lacul Avrig). Am lansat propunerea Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu şi am primit întregul lor sprijin pentru realizarea marcajelor (aprobări, materiale). Am fost sprijiniți în munca noastră și de cabana Bârcaciu.

Două ture au fost suficiente pentru refacerea celor două marcaje. Prima a avut loc în septembrie 2008, când am început cu cele două trasee dinspre cabana Bârcaciu şi le-am dus până aproape de creastă. În a doua tură, în septembrie 2009, am finalizat cele două trasee şi am refăcut şi banda roşie de pe creasta principală.

Mai multe detalii despre activitățile de refacere a marcajelor și mai multe fotografii sunt în cele două rapoarte de tură.

Raport de tură marcaje Făgăraş din 12-14 septembrie 2008
Raport de tură marcaje Făgăraş din 25-27 septembrie 2009

Cabana Bârcaciu se află într-o poiană de pe Piciorul Bârcaciului la altitudinea de 1550 de metri. Accesul dinspre oraşul Avrig se face pe drumul de pe valea Avrigului, 15 kilometrii până la cabana Poiana Neamţului (706 m), drum asfaltat doar pe primii kilometrii, dar accesibil automobilelor. De la Poiana Neamţului poteca marcată cu semnul cruce roşie urcă continuu până la Bârcaciu în 2 – 2,5 ore.

De la cabana Bârcaciu pornesc patru trasee marcate:

- spre sud-est, în urcuş este traseul spre vârful Scara pe muchia Bărcaciului, marcat cu semnul cruce roşie;
- spre sud-vest, traseul marcat cu punct albastru coboară în valea Avrigelului şi de acolo urcă spre lacul Avrig;
- spre nord-est, marcat cu cruce galbenă, este un traseu nou, marcat în august 2012 de Ecouri Verzi care urcă împreună cu punctul roşu în muchia Bărcaciului, apoi se întâlneşte cu crucea roşie cu care are un traseu comun o vreme, după care coboară în căldarea Puha, şi urcă în şaua Scării;
- traseul de legătură spre cabana Negoiu, marcat cu punct, înspre nord-est

Traseul cruce roşie: Cabana Bârcaciu (1.550 m)–muchia Bârcaciului–sub vf. Scara (2.200 m)
Timp de mers: 2,5 - 3 ore
Marcaj: cruce roşie

Caracteristici: traseu de creastă, foarte frumos, cu privelişti largi spre zona vârfurilor Negoiu-Lespezi, spre căldarea Avrigului şi zona Ciortea. De la cabană se urcă pe serpentine până în muchia Bărcaciului, apoi se continuă pe culme până la nord de vârful Scara; de aici părăseşte culmea şi continuă pe versantul nordic al vârfului Scara, trece peste muchia Tarniţei şi ajunge la banda roşie de pe creasta principală.

Dificultate: medie (diferenţă de nivel de 650 de metri, urcuş mai abrupt până la ieşirea în muchia Bârcaciului, apoi traseu plăcut de creastă).

Atenţionări: Vara traseul nu pune probleme deosebite. Pericolele potenţiale ar putea fi reprezentate de descărcările electrice, fiind o zona de creastă descoperită şi de eventuale rătăciri când este ceaţă deasă, pe câteva porţiuni unde poteca este mai puţin vizibilă. Iarna se produc uneori avalanşe în zona de ieşire pe platoul Scărișoarei şi frecvent pe traversarea de la nord-vest de vârful Scara. Iarna se alege urcuşul direct pe muchie şi nu varianta de vară, cu ocolire spre vestul vârfului. Astfel, pe urcuşul final spre vârful Scara apar cornişe periculoase.

Descrierea completă a traseului Cabana Bârcaciu – muchia Bărcaciului – sub vf. Scara

Foto: De pe muchia Bărcaciu spre vârful Negoiu şi Lespezi (în centru), Şerbota (în dreapta) şi muchia Tunsului (în stânga). Pe culmea Şerbotei se observă în partea din stânga jos cabana Negoiu.

Traseul punct albastru: Cabana Bârcaciu (1.550 m) – pârâul Avrigel – lacul Avrig (2.011 m)
Timp de mers: 3 ore
Marcaj: punct albastru

Caracteristici: traseu de legătură cu creasta principală, desfăşurat la început în coborâre printr-o pădure compactă de molid până la stâna Bună, la pârâul Avrigel, apoi pe versantul estic al Vârfului Vârtopul Roşu, în urcuş continuu prin căldările glaciare ale Avrigelului.

Dificultate: medie spre mică

Atenţionări: Vara traseul nu pune probleme deosebite. Pericolele potenţiale ar putea fi reprezentate de descărcările electrice, în zona căldărilor glaciare. Iarna este recomandat a fi folosit doar până la ieşirea din pădure, din cauza avalanşelor frecvente în zona căldărilor glaciare. Vâlcelele din pădure trebuie traversate cu atenție când este zăpada mare.

Descrierea completă a traseului Cabana Bârcaciu – pârâul Avrigel – lacul Avrig

Foto: Din zona traversării pârâului Avrigel spre vârful Gârbova (în centrul imaginii) şi spre vârful Ciortea (în dreapta)

Ultima actualizare (Joi, 28 Martie 2013 03:22)

 

Coaliţia pentru Mediu
Asociația de Ecoturism din România
Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală
Coaliţia ONG Natura 2000 România
CEEweb for Biodiversity
Youth and Environment Europe
Carpathian EcoRegion Initiative
Grupul de lucru petru Turism Sustenabil al Convenţiei Carpatice
Cora Cluj-Napoca / Cora Lujerului București
Cabana Bârcaciu
Atta
eMont
Nootka
Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu
Clubul Montan Apuseni
Fundaţia Potaissa
Techsoup România
Serviciul Public Județean Salvamont Alba
Am avut -539042- vizitatori. Multumim!