Eco Parang 2009
În urma succesului seriei de activități de voluntariat, intitulată generic "EcoAvrig", din Munţii Făgăraşului, am decis ca şi în vara anului 2009 să continuăm acţiunea de igienizare a unor lacuri și căldări alpine, alegând de data acesta Munţii Parâng. Astfel, între 21 și 27 august 2009, sub coordonarea Asociaţiei Ecouri Verzi și în parteneriat cu Cabana Groapa Seacă și EGEA Cluj și Iași, am derulat proiectul „EcoParâng 2009”. Au participat 24 de voluntari din toată ţara dar și un voluntar Peace Corps, S.U.A.
Am pornit cu toții de la Cabana Groapa Seacă şi am urcat pe poteca marcată cu punct roșu către căldarea glaciară situată sub vârful Parângul Mare, în zona Lacurilor Lung şi Roşiile, unde a fost montată tabăra de corturi.
În următoarele 2 zile au fost „periate” cele 2 văi vecine, despărţite de Muchia Silvei, care cuprind Lacul Roşiile, Lacul Lung, Lacul Mândra, Lacul Zănoaga de o parte, respectiv, Lacul Cârja, Lacul Verde şi Tăul Îngheţat, de cealaltă parte. Am ajuns cu strângerea conservelor până în creasta principală şi pe vârfurile din jur (Păcleşa, Şaua Gruiului, vf. Parângul Mare, Gemănarea, Silvei, Stoeniţa, Cârja). Au fost 2 zile fierbinţi la propriu, datorită soarelui puternic dar și pentru că au fost pline de activitate. A fost curațată poteca marcată cu punct roșu de la Cabana Groapa Seacă până în Șaua Gruiul, poteca de creastă marcată cu banda roșie, între vf. Gruiul și vf. Parângul Mare și parțial poteca marcată cu cruce galbenă, în zona Lacului Verde.
Toate conservele şi alte deșeuri găsite prin gropi sau împrăştiate în jurul lacurilor au fost strivite, compactate cu ajutorul bolovanilor şi puse în saci de nylon şi rafie, pentru coborârea lor în vale.
Ziua patru a fost dedicată căratului deșeurilor jos. Am coborât cu sacii legaţi pe rucsaci până în vale, la Cabana Groapa Seacă, curăţind şi gropile de gunoaie din zona Refugiului Agăţat. Ulterior, ajungând la drum, am stivuit sacii cu ce am strâns de pe munte, urmând ca mai departe transportul să fie efectuat către Petroşani de către o maşină pusă la dispoziție de către Cabana Groapa Seacă.
În total, în cele patru zile în care au fost curățate cele două căldări glaciare, au fost coborâte de pe munte circa 220 kg de conserve și deșeuri compactate. Marţi şi miercuri ne-am împărţit în două grupe, cutreierând zona pentru a afla și alte gropi cu deșeuri. Am făcut ture inclusiv pe creastă, de unde se vedea în depărtare staţiunea Rânca și am ajuns până la Lacul Câlcescu. Din păcate acolo erau alte gropi cu gunoaie pe care nu le-am putut transporta la vale pentru că erau prea departe de tabăra noastră.
Am distribuit pliante turiştilor întâlniţi, având discuţii cu aceştia referitor la necesitatea păstrării curate a naturii în general și a zonelor de gol alpin, în special. Ultima noapte (miercuri spre joi) ne-am petrecut-o cu cântec şi voie bună, depănând impresii şi amintiri. Joi, în ultima zi, am plecat cu regret, o parte din noi coborând către maşinile ce ne aşteptau la Cabana Groapa Seacă, iar ceilalți parcurgând creasta principală până la Parângul Mic, de unde au coborât cu telescaunul, îndreptându-ne cu toţii către casă.
Deja aveam făcut planul pentru anul 2010: igienizarea lacului Podrăgel din Munții Făgărașului!
Mai multe fotografii pot fi văzute chiar și de cei care nu cont, în albumul de pe Facebook, aici.
Ultima actualizare (Duminică, 17 Martie 2013 19:59)